Bare Ring!

AF: THOMAS SKOVGAARD PEDERSEN

Freelance journalist i New York for Økonomisk Ugebrev

 

 

Rådet: Ring!

En praktikant spurgte mig engang om nogle råd, om hvordan man arbejder journalistisk. Mit bedste bud på et dagligdagsråd, han kunne bruge til noget, var: Ring! Altså, den simple ting at komme ud af røret ved netop at gribe det.


Personligt havde jeg på det tidspunkt den tommelfingerregel, at jeg skulle foretage mit første opkald ved 9-tiden om morgenen. For har man ringet til nogen allerede klokken ni, er man i gang og får ringet til mange i løbet af dagen.


Indholdet er derude

Tit tror man at historierne skal opstå og nærmest kunne skrives inde i ens hoved, før man ringer til nogen andre. Men hvis man kun gør det, fortæller man kun videre på de historier, der allerede er fortalt, og kun ud fra det man allerede ved. Men helt ærligt – det er vel rimeligt begrænset, hvor meget vi hver især ved, så ring og sug til dig af andres viden, både til ideer og citater.


De venter på dig

Der er en hel hær af mennesker i Danmark, der gerne vil tale med journalister. I alle virksomheder og organisationer er der oftest nogen, hvis opgave det er at tage mod dit opkald. Bare kig efter "presse" eller "medier" på deres hjemmeside, og du er på vej. Ringer man f.eks. til en interesseorganisation, kan man f.eks. spørge dem, hvad der kommer til at ske af vigtige ting på deres område, den næste måneds tid – det ved de altid. Nu tænker nogen måske, at man så bare kommer til at blive mikrofonholder – men det bestemmer man jo selv i kraft af sin kritiske sans og øvrige research.

 

Og selvom du måske ikke skal ringe til nogen, der er vandt til at få en journalist i røret vil de fleste jo gerne høres og bliver kun glad for at blive kontaktet, for at der er nogen, der vi høre – og endda viderefortælle - hvad de har at sige.


Ring selvom historien ikke er solgt

Oftest er det rarest at ringe og kunne sige: Dav, jeg hedder Jens Jensen, jeg er journalist og arbejder på en historie for X-blad. Men det er jo ikke altid man har solgt sin historie, når man laver sin research. Men så kan man jo bare sig, at man er i gang med at undersøge, om der ligger en historie i dette eller hint emne, som man så gerne vil skrive for X-blad. Det kan ingen have noget imod.


Ellers er der ikke mere at sige end: Ring!