Interview med redaktør Stine Heger

AF: LONE ETTRUP ØSTERGAARD, stud.mag.comm.  

 

Blå bog: Stine Heger

Stine Heger… 

  • Er redaktør og ejer af Skriv.net
  • Skriver dette semester speciale på kandidatuddannelsen i dansk på Københavns Universitet: Om klummen som journalistisk genre.
  • Har en bachelor i dansk med retorik som sidefag.
  • Har undervist på skrivekurser på Danmarks Designskole.
  • Har læst praktiske skrivefag på New York University.
  • Er gift med en amerikansk mand og er flere gange om året i USA, oftest i New York og San Francisco. 

 

Helt tilfældigt – og helt planlagt

- Måske sku' vi så lave det interview nu?

 

Jeg har netop drukket den sidste lunkne tår af min kaffe, da Stine Heger får den idé, at vi kan fylde den sidste halve time af dagens program ud med det her interview med hende: Redaktøren af Skriv.net.

 

Vi er midt i at skrive speciale sammen - og var ellers lige blevet enige om, at vi nok ikke gad arbejde mere i dag. Og den ellers nok så fristende udsigt til at komme en smule tidligere hjem end normalt fordufter med et snuptag med Stines bemærkning. Men det er ikke en idé, hun har fået ud af det blå. Faktisk har hun spurgt mig flere gange, hvornår jeg havde tid.

 

Så i dag laver vi det interview, gør vi. For sådan er det med Stine. Der er noget meget indtagende – og overtalende – over hende, og mens hun taler, bliver man på en eller anden måde overbevist om, at det her selvfølgelig er det mest logiske at foretage sig på en eftermiddag med undtagelsesvis solskin. Interviewet, altså. Eller Skriv.net for den sags skyld. Så vi henter en kop kaffe mere og går i gang.

 

Det helt tilfældige

Idéen til skriv.net er på samme måde opstået dels helt tilfældigt og dels meget planlagt. Det helt tilfældige er, at Stine i 2003 efter nogle måneders seriøs "jeg-skal-vælge-tilfalgsfag-og-det-betyder-samtidig-at-jeg-skal-vælge-et-helt-nyt-liv"-studiekrise endte med at rejse USA tyndt. Her mødte hun sin nuværende mand, og efter et års flyven frem og tilbage flyttede hun ind hos ham i New York.

 

Og det var mens hun studerede ”Creative Nonfiction” på New York University, at idéen til Skriv.net blev sået.

 

- Jeg læste en masse litterære magasiner, og jeg fik indsigt i markedet og skrivekulturen derovre. I New York oplevede jeg bl.a., at der var kortere afstand mellem den akademiske, journalistiske og litterære verden. Et mere dynamisk forhold mellem de forskellige dele af skrivekulturen. Det var noget helt andet end det, jeg havde oplevet i Danmark.

 

 Inspireret af flere amerikanske og engelske sites, fik hun idéen til at lave Skriv.net.

 

- Tænk, hvis man kunne lave et sted i Danmark, hvor de tre verdener kunne mødes på en ny måde. Hvor det fælles var interessen for at skrive, at være kreativ, og lysten til at indvie andre i sin skriveproces. Hvor det ene ikke var finere end det andet; men alle genrer var lige interessante på hver sin måde og i samspil med hinanden… 

 

Det helt planlagte

Da Stine Heger efter lidt over et år igen vendte næsen mod Danmark, begyndte idéerne til Skriv.net at spire og tage form. Og her kommer det helt planlagte ind. For når en idé - en drøm - skal virkeliggøres, så er det for Stine vigtigt, at det bliver helt rigtigt. Design, opbygning, farver, struktur og indhold skal planlægges ned til mindste detalje. Troværdighed og seriøsitet er nøgleord for, hvordan Stine arbejder med Skriv.net, og hvad der prioriteres højest. Idéen om sitets muligheder og forestillingen om en spændende fremtid for det er Stines motivation til at gøre sit bedste.

 

- Der er masser af talent derude. Jeg håber jo, at folk, der har en seriøs interesse for at skrive, de vil bruge det her site.

 

- Jeg er jo selv et meget skrivelystent menneske, og jeg ved, at jeg selv ville have syntes, det var genialt, hvis andre havde fundet på at lave noget lignende… Dengang jeg opdagede de engelske sites, der gav mig den konkrete idé, var jeg med det samme bidt af tanken om et dansk skriveforum som det, jeg håber, Skriv.net kan være.

 

Men hvem håber du især på vil bruge skriv.net?

 

- De første, jeg gerne vil have fat i, er studerende på forskellige litterære og  journalistisk uddannelser og formidlingsuddannelser - eller højskolernes skrive-studerende. Men der er ikke som sådan nogen brugere, jeg hellere vil have end andre… Man skal bare være seriøs med sine skriblerier, og gerne have lyst til dele dem med andre.

 

- Om det så er en bunke krøllede, hengemte digte og noveller i skrivebordsskuffen, eller det er rejsebeskrivelser, kronikker og anmeldelser – det er netop pointen: Der skal være lige meget plads til det hele. Men det skal selvfølgelig helst være mennesker, der er så ambitiøse, at de håber på en dag at få udgivet et eller andet. 

 

Hvad vil du gerne have, at de får ud af at bruge skriv.net?


- De får et sted, hvor de kan udvikle sig – og søge sparring hos andre skribenter. De får en mulighed for at komme bag om skriveprocessen og være fælles med andre om de problemer, der opstår, når man skriver. De kan også søge ny inspiration – for eksempel giver vi gode råd og øvelser til, hvordan man kan kickstarte sin skriveproces. Og så kan man jo læse om nogle af de rigtig erfarne – hvordan de arbejder, og hvad der inspirerer dem.

 

Og netop det med at komme bag skriveprocessen er en vigtig del af Skriv.net. For lige så vel som det at skrive kan være et medfødt talent og et kald, lige så vel kan det være en vanskelig proces fuld af ensomhed, frustrationer og skriveblokeringer. Og det er denne erkendelse, Skriv.net blandt andet vil åbne op for.

 

- Omdrejningspunktet er det åbne forum, hvor man fx går bag om resultatet og åbner for forståelsen af, at det at være forfatter eller journalist for det meste er benhårdt arbejde.

 

Derfor har Stine også taget kontakt til de mere erfarne og etablerede i branchen, for at de kan dele ud af deres erfaringer. Blandt andre Morten Sabroe har bakket op om idéen til skriv.net.

 

Læs Stines interview med Morten Sabroe under De Erfarne her på Skriv.net.   

 

Hvad fremtiden byder...

Men på trods af alt det planlagte og alt det, der allerede er gennemført, er der dog stadig en masse udfordringer, spændende opgaver og fornyelser forude.

 

- Jeg barsler stadig med en masse forskellige idéer til sitet, men nu er det lanceret i sin første version, og så håber jeg på, at brugerne vil udnytte mulighederne – og sige til, hvis de har idéer til forbedringer. Det ville være fedt, hvis det hele tiden kunne udvikle sig i et samarbejde mellem mig og brugerne!

 

Men man tvivler ikke på, at det nok skal gå for Skriv.net – og for Stine Heger. Dette interview viser på mange måder hendes evner til at være en redaktør, der på fornemmeste vis både kan planlægge, strukturere og få ting til at ske – men som også griber chancen, når den byder sig en eftermiddag med to kopper kaffe i solskinnet.

 

- LØ

Besøg Stine Hegers blog